İlk mesajımı buraya atıyım bari
Konuyu açan arkadaş çoktan almıştır makineyi zaten ama nacizane ben de fikirlerimi yazıyım.
Öncelikle piyasayı domine eden markalar herkesin bildiği gibi nikon ve canon'dur. Gerek parçalarının kolay bulunması ve rahat elden çıkarabilme konusunda çok iyi markalardır. Yeni başlayanlar için d90 ya da 500d başarılı modellerdir. Fakat şöyle bir eksi yanları var; lens ve diğer parçaları pahalıdır, ki body'lerin kendileride pahalıdır.
Benim önerim ise Pentax olacak. Yeni başlayan amatörler tarafından pek bilinmez. Diğer markalara göre daha ucuzdur, fakat performans olarak başa baş gider nikon ve canonla. Boyoneti değişmediği için pentax için üretilen bir çok lensle uyumlu çalışır. Elimde şuan 90'lardan kalma 50 mm lensle sorunsuz çalışmakta. Eksik yanı ise türkiye distribütörünün sorunlu olması nedeniyle pek kolay bulunmuyor parçaları. Sıfır olarak uyumlu lensleri bulmak ciddi bir handikap. 2.el piyasası da ha keza sıkıntılı. Tabiki bu kıyaslamada 5d'yi filan ayrı tutuyorum.
Body alındıktan sonra da iş bitmiyor. Yeni başlayanlar için kit lens çok çok uzun süre idare eder. Ek olarak lens almaya ilk etaplarda gerek yok. Zaten kit lensin yetmediğini kendiniz anlıyorsunuz.
Ben kit lensi uzun süre kullandıktan sonra portre merakımdan dolayı 50 mm 1.4 odak uzaklığı olan bir lens aldım. akabinde 50-200 tele lensle şuanlık lens takımımı tamamladım. Portre çekmeyi sevdiğim için bir çok ek ekipmanda almak zorunda hissettim kendimi
nedir bunlar; flaş takımı, şemsiyeler, softboxlar, ışık ayakları vs. Pentax olduğu için toplamla 2000 tl ye yakın bir bütçeyle bu seti kurabilirsiniz. beni 3-4 senedir idare eden set bu.
Konu biraz dağıldı. Yeni başlayanlara önerim ise, öncelikle ufak kompakt makinayla bi 100-200 poz çekmeleri. En azından belli başlı sistemlerin nasıl çalıştığını idrak ettikten sonra dslr a geçmek daha mantıklı olacaktır. Lütfen ama lütfen saçma sapan kurslara para kaptırmayın, bu işin bir kitabı ya da bir standardı yok. ve Hayyamdan da olabildiğince uzak durun sağlam kazık atıyorlar